Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pierogi pieczone wg Di

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Przepis autorski, czyli mój. Pierogi w wersji pieczonej. Bardzo smaczne danie, które bez problemu zastąpi obiad.

Pierogi pieczone wg Di Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi pieczone wg Di

mąka

  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki wrzącej wody
  • 1/2-1/4 łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 1 jajko do posmarowania wierzchu
  • Farsz:
  • 100 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 100 g kremowego serka (typu Philadelphia)
  • 20 g sera mozzarella
  • 2-3 łyżki posiekanej zieleniny (koperek pietruszka, rukola)
  • czarnuszka (zamiast pieprzu)

Sposób przygotowania:

Pierogi pieczone wg Di
Farsz: Kurczaka pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić odrobiną czarnuszki (może być pieprz).

Ciasto: Do mąki wbić jajko, dodać sól, wodę i wyrabiając powoli wlać oliwę. Ciasto podzielić na części dla wygody rozwałkowywania. Każdą część rozwałkować i wycinać szklanką okręgi (mogą być inne dowolne kształty).

Na środku każdego z nich położyć farsz i przykrywać drugim kawałkiem ciasta. Pierogi mocno skleić przy użyciu widelca, przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i posmarować rozmieszanym jajkiem.

Piec 25-30 minut w 190 stopniach.
Pierogi pieczone wg Di
pierogi pieczone