Sposób przygotowania:
Pierogi pieczone wg Di
Farsz: Kurczaka pokroić w kostkę, ser zetrzeć na tarce. Wszystkie składniki farszu wymieszać i doprawić odrobiną czarnuszki (może być pieprz).
Ciasto: Do mąki wbić jajko, dodać sól, wodę i wyrabiając powoli wlać oliwę. Ciasto podzielić na części dla wygody rozwałkowywania. Każdą część rozwałkować i wycinać szklanką okręgi (mogą być inne dowolne kształty).
Na środku każdego z nich położyć farsz i przykrywać drugim kawałkiem ciasta. Pierogi mocno skleić przy użyciu widelca, przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i posmarować rozmieszanym jajkiem.
Piec 25-30 minut w 190 stopniach.
Ciasto: Do mąki wbić jajko, dodać sól, wodę i wyrabiając powoli wlać oliwę. Ciasto podzielić na części dla wygody rozwałkowywania. Każdą część rozwałkować i wycinać szklanką okręgi (mogą być inne dowolne kształty).
Na środku każdego z nich położyć farsz i przykrywać drugim kawałkiem ciasta. Pierogi mocno skleić przy użyciu widelca, przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i posmarować rozmieszanym jajkiem.
Piec 25-30 minut w 190 stopniach.