justynkag

justynkag

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 68]

Pieczone pierogi z fetą i suszonymi pomidorami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Przepyszna, szybka i łatwa przekąska, świetnie nada się na imprezę. Można przyrządzać z różnymi farszami.

Pieczone pierogi z fetą i suszonymi pomidorami

Składniki:

Pieczone pierogi z fetą i suszonymi pomidorami

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • gorąca woda
  • białko jaja do posmarowania pierogów przed pieczeniem

 

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi z fetą i suszonymi pomidorami
Przygotowujemy ciasto: Wszystkie składniki oprócz wody łączymy w misce. Dodajemy stopniowo gorącą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy tyle wody, aby ciasto miało lużną konsystencje,ale żeby się nie lepiło. Gotowe ciasto rozwałkujemy na stolnicy na cienki placek. Podsypujemy lekko mąką jeśli to konieczne. Wykrawamy krążki szklanką. Farsz: pomidory kroimy drobniutko, dodajemy ser feta rodzrobniony widelcem. Przyprawiamy papryką ostrą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pietruszką suszoną. Dolewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów. Mieszamy całość. Nakładamy niewielką ilość farszu na krążki, smarujemy brzegi roztrzepanym białkiem. Zlepiamy pierożki, układamy na blaszce, smarujemy każdy pierożek białkiem. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C i pieczemy około 25 minut aż się zarumienią.