Sposób przygotowania:
Pieczone pierogi z fetą i suszonymi pomidorami
Przygotowujemy ciasto: Wszystkie składniki oprócz wody łączymy w misce. Dodajemy stopniowo gorącą wodę i wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy tyle wody, aby ciasto miało lużną konsystencje,ale żeby się nie lepiło. Gotowe ciasto rozwałkujemy na stolnicy na cienki placek. Podsypujemy lekko mąką jeśli to konieczne. Wykrawamy krążki szklanką. Farsz: pomidory kroimy drobniutko, dodajemy ser feta rodzrobniony widelcem. Przyprawiamy papryką ostrą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i pietruszką suszoną. Dolewamy odrobinę oleju z suszonych pomidorów. Mieszamy całość. Nakładamy niewielką ilość farszu na krążki, smarujemy brzegi roztrzepanym białkiem. Zlepiamy pierożki, układamy na blaszce, smarujemy każdy pierożek białkiem. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C i pieczemy około 25 minut aż się zarumienią.