Sposób przygotowania:
Pieczone pierogi z pieczarkami
Mąkę przesiewamy i mieszamy z drożdżami. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy śmietanę i schłodzoną i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Całość wyrabiamy około 15 minut. Odkładamy pod przykryciem i przygotowujemy farsz.
Pieczarki myjemy, odcedzamy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę bardzo drobno kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i najpierw chwilę smażymy cebulę po czym dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i minimalnie ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Szklanką wycinamy kółka i układamy farsz. Brzegi dociskamy widelcem.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jako wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Pędzelkiem smarujemy wszystkie pierogi jajkiem.
Posypujemy ziołami prowansalskimi.
Zapiekamy w 180 C aż zaczną się rumienić.
Pieczarki myjemy, odcedzamy i ucieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę bardzo drobno kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i najpierw chwilę smażymy cebulę po czym dodajemy pieczarki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i minimalnie ziołami prowansalskimi. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ciasto dzielimy na dwie części i wałkujemy. Szklanką wycinamy kółka i układamy farsz. Brzegi dociskamy widelcem.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Jako wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem. Pędzelkiem smarujemy wszystkie pierogi jajkiem.
Posypujemy ziołami prowansalskimi.
Zapiekamy w 180 C aż zaczną się rumienić.