Sposób przygotowania:
Pieczone pierożki z kapustą i grzybamiFarsz
Grzyby namaczamy na kilka godzin, następnie odcedzamy i gotujemy ok 20 minut. Po wystygnięciu mielimy na drobnym sitku.
Kapustę gotujemy, by była dość miękka, odciskamy z wody i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulkę i wrzucamy grzyby, solimy.
Podsmażamy ok 10 min i dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.
Ciasto
Do miski wsypujemy mąkę. Na środek wbijamy jajka, dodajemy posiekane masło i śmietanę. Solimy i wyrabiamy dokładnie. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie dość cienko rozwałkowujemy i wykrawamy koła.
Formowanie
Na środku każdego kółka układamy sporą łyżeczkę nadzienia, składamy i dokładnie zlepiamy brzegi.
Pieczenie
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20-30 minut, aż ładnie się przyrumienią.Lekko studzimy przed podaniem.
mocsłodkości
lukrowanepierniczki