WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny dodatek do czerwonego barszczu nie tylko na Wigilię. Pierożki z kruchego ciasta z nadzieniem z kapusty i suszonych grzybów.

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

Składniki:

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

Ciasto

Farsz

  • 40 dkg kiszonej kapusty
  • 15 dkg suszonych grzybów
  • 1-2 cebule
  • olej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami

Farsz

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami
Farsz dobrze jest przygotować nawet dzień wcześniej.

Grzyby namaczamy na kilka godzin, następnie odcedzamy i gotujemy ok 20 minut. Po wystygnięciu mielimy na drobnym sitku.
Kapustę gotujemy, by była dość miękka, odciskamy z wody i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy na nim drobno posiekaną cebulkę i wrzucamy grzyby, solimy.
Podsmażamy ok 10 min i dodajemy do kapusty. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i odstawiamy.

Ciasto

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami
Ciasto można lekko podsypywać mąką gdyby się kleiło.

Do miski wsypujemy mąkę. Na środek wbijamy jajka, dodajemy posiekane masło i śmietanę. Solimy i wyrabiamy dokładnie. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Następnie dość cienko rozwałkowujemy i wykrawamy koła.

Formowanie

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami
Brzegi pierożków dobrze jest podociskać widelcem.

Na środku każdego kółka układamy sporą łyżeczkę nadzienia, składamy i dokładnie zlepiamy brzegi.

Pieczenie

Pieczone pierożki z kapustą i grzybami
Pierożki pieczemy aż nabiorą ładnego koloru.

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 20-30 minut, aż ładnie się przyrumienią.Lekko studzimy przed podaniem.