Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczone skrzydełka z cebulą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Skrzydełka z kurczaka w marynacie z miodem, sosem tariyaki, kawą rozpuszczalną i cebulą, pieczone w rękawie.

Pieczone skrzydełka z cebulą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczone skrzydełka z cebulą

 

  • 8 skrzydełek z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki sosu teriyaki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 6 łyżeczek oleju

Sposób przygotowania:

Pieczone skrzydełka z cebulą
Cebulę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miski. Dodać do niej posiekany czosnek, kawę, olej, sos teriyaki i wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać i ugnieść mocno, żeby cebula puściła sok. Skrzydełka oczyścić, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do marynaty. Wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin. Po tym czasie skrzydełka razem z marynatą przełożyć do torebki do pieczenia. Torebkę z mięsem zamknąć i ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie mięso wysypać z woreczka do naczynia. Temperaturę zwiększyć do 200 stopni. Skrzydełka piec jeszcze ok. 20 minut.
Pieczone skrzydełka z cebulą
Wszystkie składniki marynaty przełożone do miski.
Pieczone skrzydełka z cebulą
Skrzydełka z kurczaka dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Pieczone skrzydełka z cebulą
Zamarynowane mięso przełożone razem z marynatą do torebki do pieczenia.
Pieczone skrzydełka z cebulą
Podpieczone mięso wysypane z woreczka do naczynia.