Sposób przygotowania:
Pieczone śledziowe zawijasy Eliprzygotowanie farszu
Pieczarki oczyścić i pokroić w pół plasterki. Cebulę obrać z łupinek i pokroić w kostkę.
Na patelni roztopić masło i dodać pieczarki i cebulę.
Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i usmażyć.
przygotowanie śledzi
Śledzie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z płatów śledziowych wyciąć grzbiety. Pojedyncze płaty oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.
przygotowanie śledzi cd
Na płatach śledziowych rozłożyć usmażone pieczarki.
przygotowanie śledzi cd
Płaty śledziowe zwinąć ciasno jak rolmopsy i spiąć wykałaczkami. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem rzepakowym.
W naczyniu ułożyć zawijasy śledziowe. Na każdym zawijasie ułożyć wiórki masła.
Naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec rybę około 20 minut.
Smacznego!
gusia1000