zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Pieczone uda na ziemniakach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

danie tak zwane jednogarnkowe

Pieczone uda na ziemniakach Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczone uda na ziemniakach

 

  • 3 całe uda z kurczaka
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • gorczyca, kolendra, pieprz, papryka, tymianek, ziele angielskie, marchew, czosnek, sól, cukier, majeranek, cebula, lubczyk,)
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Pieczone uda na ziemniakach
Udka umyć, osuszyć i oprószyć solą i przyprawą do kurczaka. Ziemniaki oskrobać, umyć i pokroić na kawałki. Marchew i cebulę obrać i pokroić, marchew w plastry a cebulę w grubą kostkę. Wszystkie warzywa wsypać do dużej miski, dodać koper i przyprawy i wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem lub margaryną. Do naczynia przełożyć ziemniaki, na górze ułożyć udka, przykryć pokrywką i wstawić naczynie do piekarnika. Termostat nastawić na 190 stopni a czas 90 minut. Po upływie czasu danie jest gotowe do spożycia.
Pieczone uda na ziemniakach
pokroić obrane i umyte warzywa i dodac przyprawy
Pieczone uda na ziemniakach
warzywa przelożyć do wysamorwanego naczynia żaroodpornego
Pieczone uda na ziemniakach
potem ułożyć na górze doprawione udka ...