WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Pieczone udka czosnkowo - ziołowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Proste i niezwykle aromatyczne udka z kurczaka.

Pieczone udka czosnkowo - ziołowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczone udka czosnkowo - ziołowe

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczone udka czosnkowo - ziołowe
Udka z kurczaka myjemy i osuszamy. Po łyżeczce suszonej kolendry, rozmarynu, majeranku i bazylii łączymy w moździerzu z łyżeczką soli morskiej i razem chwilę ucieramy, by je połączyć i rozdrobnić. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę. Każde udko natłuszczamy olejem i posypujemy obficie przyprawami z solą. Kładziemy też na nich przetarty czosnek i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok 50 minut, aż mięso będzie miękkie, a skórka przyrumieniona.
Pieczone udka czosnkowo - ziołowe
Żeby udka nie były za suche, możemy podlać je odrobiną wody podczas pieczenia.