Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczone ziemniaki z kaszanką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Dobrze smakuje z kiszoną kapustą lub kiszonymi ogórkami, marynowaną papryką lub innymi warzywami w occie.

Pieczone ziemniaki z kaszanką

Składniki:

Pieczone ziemniaki z kaszanką

 

  • 1 porcja:
  • 4 nieduże ziemniaki
  • 10 dag kaszanki krwawej
  • 10 dag kaszanki wątrobianej
  • trochę rodzynek
  • tarta skórka z cytryny
  • masło lub margaryna
  • olej
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pieczone ziemniaki z kaszanką
Ziemniaki ugotować w mundurkach, po czym w każdym wydrążyć otwór. Z kaszanki krwawej wyjąć nadzienie, dodać do niego namoczone wcześniej rodzynki i masło, jeśli masa jest za sucha. Połowę ziemniaków napełnić porządnie tym nadzieniem, resztę - kaszanką wątrobianą wymieszaną ze startą skórką cytrynową. Wysmarować brytfannę tłuszczem i włożyć do niej ziemniaki, posolić, posmarować olejem i piec, aż będą chrupiące