Sposób przygotowania:
Pieczone ziemniaki z mielonym mięsem
Blache do pieczenia posypać migdałami i solą. Ziemniaki umyć i przeciąć wzdłuż połówki.Ułożyć na blasze płaską stroną do dołu posmarować olejem i wstawić do piekarnika na 30 min rozgrzanego do temperatury 180 stopni.Cebulki wiosenne oczyścić umyć szczypior pokroić w krążki cebulę pokroić w kostkę.Czosnek przecisnąć przez praskę.Usunąć pestki z papryczki chilli i pokroić ją w drobną kostkę.Mieloną wołowinę ugnieść na jednolitą masę z cebulką pokrojoną w kostkę czosnkiem chilli papryką w proszku solą pieprzem .Z masy uformować 16 kulek i umieścić między ziemniakami.Piec dalsze 15 minut w temperaturze 220 stopni.Pomidory i papryke oczyścić umyć i pokroić w kostkę. Wymieszać sok z cytryny ze skórką cytrynową solą i pieprzem.Czosnek przecisnąć przez praskę . Kostki pomidorów papryki i cebuli wymieszać z sosem i podawać z ziemniakami i kulkami mięsa.