Sposób przygotowania:
Pieczone ziemniaki z salsą z awokado
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na plastry grubości 0,5cm. Plastry rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą i lekko posolić. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do temp 200stC.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestki i obrać. Miąższ zmiksować na grube puree.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do musu z awokado. Chili przekroić na pół i usunąć pestki, pomidory umyć i wyciąć szypułkę. Figi umyć i obrać. Przygotowane warzywa i owoce rozdrobnić i wymieszać z musem.
Do śmietany dodać kolendrę, przyprawić solą. Podawać oddzielnie do ziemniaków i salsy.
Awokado przekroić na pół, usunąć pestki i obrać. Miąższ zmiksować na grube puree.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do musu z awokado. Chili przekroić na pół i usunąć pestki, pomidory umyć i wyciąć szypułkę. Figi umyć i obrać. Przygotowane warzywa i owoce rozdrobnić i wymieszać z musem.
Do śmietany dodać kolendrę, przyprawić solą. Podawać oddzielnie do ziemniaków i salsy.