goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Pieczonka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

To bardzo pyszny i oryginalny sposób na pyszną zapiekankę przygotowaną na świeżym powietrzu. Polecam!

Pieczonka

Składniki:

Pieczonka

 

Sposób przygotowania:

Pieczonka
Specjalne żeliwne naczynie natłuszczamy. Wyścielamy po brzegi liśćmi kapusty. Na spód dajemy pokrojone w talarki ziemniaki - oprószamy przyprawą - następnie talarki cebuli - poszatkowaną kapustę - plasterki kiełbasy, boczek. Warstwy powtarzamy. Ostatnią warstwą są liście kapusty, które powinny szczelnie zamknąć całość. Przykrywamy i pieczemy nad ogniskiem (około 1 1/2 h - jednak co jakiś czas sprawdzamy).