Sposób przygotowania:
Pieczonka warzywna
Warzywa obieramy i myjemy. Seler trzemy na dużych oczkach tarki warzywnej. Resztę warzyw kroimy w średniej grubości plastry. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. Warzywa układamy warstwowo. Zaczynamy od ziemniaków - posypujemy ziołami prowansalskimi. Następnie dajemy marchew, cebulę i na to wysypujemy cały seler. Na następne warstwy kładziemy kolejno: ziemniaki, zioła, marchew, cebula, ziemniaki i zioła prowansalskie. W pół litra gorącej wody rozpuszczamy kostkę rosołową. Dajemy zioła prowansalskie i przeciskamy przez praskę dwa ząbki czosnku. Wsypujemy pieprz. Całość mieszamy i zalewamy warzywa. Pieczemy w temperaturze 180stopni C ok. 60min. Podjemy ze zsiadłym mlekiem, kefirem lub maślanką.