SUPERPRZEPIS

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem

  • eli_555
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem

Zrobiło się ciepło więc przygotowałam kociołek z pieczonkami. Karkówka, boczek wędzony, kapusta, marchewka i ziemniaki.

Składniki:

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem

mięso

  • 1.40 kg karkówki
  • 800 g wędzonego boczku

warzywa

  • 1 biała kapusta
  • 1.50 kg ziemniaków
  • 4 większe marchewki
  • 1 kg cebuli

marynata do karkówki

  • 8 dużych łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • 1 łyżka przyprawy do karkówki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżka czosnku granulowanego

pozostałe składniki

dodatek

  • 10 litrowy kociołek do pieczonek

Sposób przygotowania:

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem

przygotowanie mięsa

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem
Opłukane i osuszone mięso pokroić w paski.

Karkówkę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić mięso w paski.

przygotowanie mięsa cd

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem
Wymieszać wszystkie przygotowane składniki marynaty.

Do miski wlać olej. Do oleju dodać przyprawę do mięs i do karkówki, paprykę słodką i czosnek granulowany. Wszystkie składniki wymieszać.

przygotowanie mięsa cd

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem
Przygotowaną marynatę wymieszać z karkówką.

Marynatę dodać do mięsa i wymieszać. Pojemnik z mięsem włożyć na noc do lodówki.

przygotowanie pozostałych składników

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem
Obraną z zewnętrznych liści kapustę pokroić w kostkę.

Z kapusty zdjąć zewnętrzne liście i odłożyć. Pozostałą kapustę pokroić w dużą kostkę.

przygotowanie pozostałych składników cd

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem

Marchewki obrać, opłukać i pokroić w plasterki.

przygotowanie pozostałych składników cd

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem

Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w grubsze plastry ( małe ) lub w pół plastry ( większe ) .

przygotowanie pozostałych składników cd

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem

Boczek wędzony pokroić na plastry i później na mniejsze kawałki.

przygotowanie pozostałych składników cd

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem

Cebule obrać z łupinek i pokroić w pół plastry.

przygotowanie pieczonek

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem

Do kociołka wlać olej i wyłożyć dno odłożonymi liśćmi kapusty.

przygotowanie pieczonek cd

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem

Na kapustę wyłożyć 1/3 ziemniaków, oprószyć przyprawami i posypać połową cebuli.

przygotowanie pieczonek cd

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem

Wyłożyć połowę pokrojonego boczku.

przygotowanie pieczonek cd

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem

Na boczek wyłożyć 1/3 kapusty i oprószyć przyprawami.

przygotowanie pieczonek cd

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem

Na kapustę wyłożyć połowę marchewki i połowę mięsa. Wszystkie warstwy powtórzyć.

przygotowanie pieczonek cd

Pieczonki Eli z karkówką i boczkiem

Na wierzch wyłożyć resztę ziemniaków i kapusty. Kociołek przykryć i szczelnie zakręcić. Ustawić kociołek nad małym ogniem i dusić pieczonki około 2 godzin. Po otwarciu kociołka pieczonki wymieszać i rozłożyć na talerze.

Smacznego!