Sposób przygotowania:
Pieczonki Jury Krakowsko-Częstochowskiej
Przed pierwszym użyciem żeliwny garnek trzeba wypalić. W tym celu należy najpierw umyć garnek ciepłą wodą z płynem, wypłukać, osuszyć dokładnie i wysmarować grubą warstwą oleju lub oliwy. Następnie postawić natłuszczony garnek na ruszcie, rozpalić pod nim ognisko i trzymać ok. 10-15 minut. Po czym zdjąć garnek z rusztu, ostudzić, umyć w ciepłej wodzie z płynem, opłukać, osuszyć i ponownie natłuścić olejem. Tak przygotowany garnek jest gotowy do użycia. Jeśli nie zastosujemy się do powyższych czynności garnek zacznie rdzewieć. Po opróżnieniu garnka z pieczonek, należy go umyć w ciepłej wodzie z płynem, opłukać, osuszyć i znów nasmarować olejem. Dzięki tej konserwacji naczynie będzie nam służyć długie lata. Ziemniaki i marchewkę umyć, obrać i pokroić w półcentymetrowe plasterki. Cebule obrać i posiekać w cienkie półkrążki. Kiełbasę pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę lub słupki.Czysty i suchy garnek natłuścić dokładnie olejem. Na dno naczynia położyć liście kapusty. Następnie układać warstwowo:plastry ziemniaków posypane posiekanym koperkiem, solą, pieprzem,plastry marchewki oprószone słodką paprykąposiekaną kapustę posypaną przyprawą do bigosu, majerankiem, zielem angielskim, liściem laurowym,pokrojona kiełbasa i boczekpółkrążki cebulii znów plastry ziemniaków... itd. Wierzchnią warstwę mają stanowić plastry ziemniaków, które należy dokładnie oprószyć przyprawami. Całość przykryć liśćmi kapusty. Założyć pokrywę i zamknąć naczynie. Postawić napełniony garnek na ruszcie, rozpalić pod nim ognisko i trzymać na ogniu ok. 1 godzinę 30 minut. Należy doglądać co jakiś czas czy ognisko nie wygasło.