alien1985

alien1985

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 534]

Pieczonki z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam to danie nie tylko za jego smak, ale również za to że przygotuwuje się je w jednym garnku. Gdy już wszystko pokroję pozostaje tylko wyczekiwanie na pyszności....

Pieczonki z kapustą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczonki z kapustą

 

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 3 buraki
  • 2 cebule
  • Pół główki kapusty białej
  • 50 dag kiełbasy
  • Pęczek natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz
  • Łyżka tłuszczu, u mnie smalec

Sposób przygotowania:

Pieczonki z kapustą
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w grubą kostkę lub plastry. Buraki obieramy kroimy w kostkę. Cebulę w piórka. Marchew w plastry lub pół plastry zależnie od wielkości.

Kiełbasę kroimy w cienkie plastry. 

Kapustę szatkujemy, może być dość grubo. 

Natkę siekamy.

W garnku układamy warstwami kapustę, ziemniaki, marchew, buraki, cebulę, kiełbasę, dużo natki.

Następnie przyprawiamy. Czynności powtarzamy. Na wierzch dajemy kapustę poszatkowaną lub liście. Dodajemy tłuszcz.

Dusimy pod przykryciem około godziny na średnim ogniu.

Najlepiej smakują z zimnym mlekiem lub kefirem.

Smacznego :-)
Pieczonki z kapustą
Warzywa i kiełbasę układamy warstwami, przyprawiamy
Pieczonki z kapustą
Dusimy pod przykryciem około godziny lub do miękkości ziemniaków