szalonamonia

szalonamonia

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 843]

Pieczony, czosnkowy boczek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pieczony ,czosnkowy boczek

Pieczony, czosnkowy boczek

Składniki:

Pieczony, czosnkowy boczek

 

  • 2 kg boczku
  • 6ząbków czosnku
  • 1 ½ szklanki mleka
  • 3 łyżki przyprawy typu Kucharek
  • ½ szklanki posiekanej zielonej natki pietruszki
  • sól
  • pieprz do smaku
  • olej
  • słodka mielona papryka

 

Sposób przygotowania:

Pieczony, czosnkowy boczek
Boczek umyć, osuszyć, następnie zemleć. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać Kucharek ,słodka mielona paprykei dokładnie razem rozetrzeć, wymieszać z boczkiem. Dodać mleko, natkę pietruszki, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Masę miesnązawinąć w folię spożywczą.Zaroodporne naczynie nasmarowac olejem, przełożyc do niego masę mięsną i piec w temperaturze 200 stopni C około godziny. Po tym czasie przełożyc na półmisek i pokroić w plastry.Bardzo dobrze smakuje z musztardą lub sosem chrzanowym