kasiunia

kasiunia

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Pieczony dorsz z boczkiem i rozmarynem wg Jamiego

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Jest to typowo mięsno-rybne danie. Dzięki wędzonemu boczkowi ryba nabiera fajnego smaku. Przepis Jamiego Olivera z książki Każdy może gotować.

Pieczony dorsz z boczkiem i rozmarynem wg Jamiego Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczony dorsz z boczkiem i rozmarynem wg Jamiego

 

Sposób przygotowania:

Pieczony dorsz z boczkiem i rozmarynem wg Jamiego
Z jednej gałązki rozmarynu zerwać listki i drobno posiekać. Obtoczyć w nich rybę, posilić i popieprzyć. Filety owinąć plasterkami boczku (po 2 na kawałek ryby). Natłuścić blachę do pieczenia, ułożyć na niej kawałki dorsza. Na obu porcjach ryby położyć gałązkę rozmarynu. Piec w nagrzanym do 200 st. C piekarniku przez 10-12 min, aż boczek będzie złocisty. Podawać z cząstką cytryny.
Pieczony dorsz z boczkiem i rozmarynem wg Jamiego
Rybę obtoczyć w posiekanym rozmarynie, doprawić.
Pieczony dorsz z boczkiem i rozmarynem wg Jamiego
Filety ryby owinąć wokół plasterkami boczku.

Tagi:

dorsz