Sposób przygotowania:
Pieczony jesiotr z warzywamiPrzygotowanie warzyw
Korzenie pietruszki obieramy, a następnie kroimy w grube paski.
Przygotowanie warzyw
Żółte papryki kroimy w duże części. Papryczki chili czerwone kroimy w paski.
Przygotowanie warzyw
Kukurydze gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Następnie dzielimy na kawałki, kapary odsączamy, papryczkę chili zieloną zostawiamy w całości.
Przygotowanie jesiotra
Rybę dokładnie myjemy i osuszamy. Nacieramy go solą, pieprzem ziołowym i polewamy oliwą, od wewnątrz i zewnątrz. Koper i drobno pokrojoną jedną cebulę wkładamy do wnętrza ryby. Układamy jesiotra w dużej brytfannie. Wkładamy kawałki brokuła, kolby kukurydzy, papryki, papryczki chwili, korzeń pietruszki, szczypior, natkę pietruszki.
Przygotowanie sosu
Pomidory należy zagotować, dodajemy czosnek, posiekaną jedną cebulę, masło, posiekany koper, ziele angielskie, listki laurowe, musztardę francuską, kapary. Przestudzonym sosem zalewamy rybę. Następnie przykrywamy wierzchem i pieczemy przez 1 godzinę w temp. 170 stopni. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy na 15 minut. Podajemy rybę z warzywami. Możemy upiec do jesiotra ziemniaki i podawać z surówką z kapusty.