Sposób przygotowania:
Pieczony królik długo leżakowanyEtap 1
Królika oczyścić, po porcjować. Ocet wymieszać z 1,5 l zimnej wody. Zalewą zalać kawałki mięsa, przykryć folią spożywczą i odłożyć na dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień wylać zalewę, mięso opłukać, zalać zimną wodą i odłożyć na ok. 2 godziny.
Etap 2
Po tym czasie wodę wylać, mięso lekko osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego olej, musztardę, miód, zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać.
Etap 3
Kawałki mięsa pokryć przygotowaną marynatą. Mięso w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.
Etap 4
Zamarynowane mięso przełożyć razem z marynatą do rękawa do pieczenia, do środka włożyć też obrane i pokrojone w ćwiartki cebulę, szczelnie zamknąć, i ułożyć na blasze.
Etap 5
Królika piec w 150 stopniach przez ok. 3 godziny.
LauraLaura
Alex_M
Beatris
Magdalena88
Holly
Marika-