Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczony królik długo leżakowany

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Królik moczony w zalewie octowej, później w zimnej wodzie, następnie w marynacie musztardowo-miodowo-czosnkowej, a na koniec długo pieczony w niższej temperaturze... Dzięki takiej metodzie przygotowania mięso wyszło niezwykle kruche:)

Pieczony królik długo leżakowany

Składniki:

Pieczony królik długo leżakowany

 

  • 1 ok. 2,5 kg królik
  • 1/2 szklanki octu spirytusowego 10%
  • woda - wg uznania
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 łyżeczek musztardy dijon
  • 2 łyżeczki miodu
  • 5 łyżeczek przyprawy do mięs
  • 3 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 czubata łyżeczka przyprawy grill ziołowy
  • sól do smaku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

Pieczony królik długo leżakowany

Etap 1

Pieczony królik długo leżakowany
Królik podzielony na porcje zalany zalewą octową.

Królika oczyścić, po porcjować. Ocet wymieszać z 1,5 l zimnej wody. Zalewą zalać kawałki mięsa, przykryć folią spożywczą i odłożyć na dobę w chłodne miejsce. Na drugi dzień wylać zalewę, mięso opłukać, zalać zimną wodą i odłożyć na ok. 2 godziny.

Etap 2

Pieczony królik długo leżakowany
Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszane.

Po tym czasie wodę wylać, mięso lekko osuszyć. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do niego olej, musztardę, miód, zioła i przyprawy, dokładnie wymieszać.

Etap 3

Pieczony królik długo leżakowany
Kawałki mięsa dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.

Kawałki mięsa pokryć przygotowaną marynatą. Mięso w marynacie przykryć folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce na kilkanaście godzin.

Etap 4

Pieczony królik długo leżakowany
Zamarynowane mięso włożone razem z cebulą do rękawa do pieczenia.

Zamarynowane mięso przełożyć razem z marynatą do rękawa do pieczenia, do środka włożyć też obrane i pokrojone w ćwiartki cebulę, szczelnie zamknąć, i ułożyć na blasze.

Etap 5

Pieczony królik długo leżakowany

Królika piec w 150 stopniach przez ok. 3 godziny.