Sposób przygotowania:
Pieczony królik z boczniakami
Przygotować marynatę łącząc wszystkie składniki w małej miseczce. Czosnek przeciskając przez praskę. Królika pokroić na porcje, umyć i natrzeć marynatą. Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Po tym czasie włożyć do naczynia żaroodpornego i piec pod przykryciem przez 1 1/2 godziny w 170*C. Pod koniec można zdjąć pokrywę, żeby się przyrumienił. Ryż ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy. Na patelni zeszklić pokrojoną w piórka cebulę (u mnie czerwona), dodać czosnek i boczniaki. Wcześniej należy je umyć i osuszyć. Większe kapelusze rozkroić. Posolić. Pod koniec smażenia dodać natkę pietruszki. Można podlać odrobiną wody spod królika, żeby boczniaków zbytnio nie wysuszyć. Podać z żółtym ryżem i pieczonym królikiem. Smacznego!
zbysiowa
Mniam1
Oj, było smacznie :) Twój króliczek też mnie bardzo kusi :)