jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pieczony królik w sosie grzybowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

doskonały pieczony królik polecany na świąteczny obiad

Pieczony królik w sosie grzybowym

Składniki:

Pieczony królik w sosie grzybowym

 

Sposób przygotowania:

Pieczony królik w sosie grzybowym
Dokładnie opłukać suszone grzyby pod bieżącą wodą. Włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką wody. Odstawić na 20 minut. Opłukać i osuszyć sprawioną tuszke, podzielić na części. Natrzeć dobrze mięso solą i białym pieprzem. Pokruszyć w moździeżu jagody jałowca. Rozgrzać w brytfance tłuszcz i olej, podsmażyć królika ze wszystkich stron. Osączyć grzyby na sitku, wodę z moczenia zlać do drugiego naczynia. Podlać wywarem mięso w brytfance. Wrzucić do mięsa drobno pokruszone jagody jałowca. Przykryć brytfankę, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec królika około 1 godziny do miękkości w temp. 200 stop. C. W trakcie pieczenia często podlewać mięso tworzącym sie sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Rozprowadzić mąkę w śmietanie. Kiedy mięso będzie dostatecznie miekkie, wyjąć brytfankę z piekarnika, a nastepnie podlać królika śmietaną. Wrzucić grzyby, dusić całość na średnim ogniu na kuchence gazowej jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku solą i białym pieprzem. wyjąć kawałki królika na podgrzany półmisek, polać sosem grzybowym. Przed podaniem udekorować danie natką pietruszki.

Tagi:

mięso danie