zub3r

zub3r

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 251]

Pieczony kurczak w ziołach prowansalskic

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Prosty w przygotowaniu, niezawodny kurczaczek.

Pieczony kurczak w ziołach prowansalskic Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczony kurczak w ziołach prowansalskic

 

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak w ziołach prowansalskic
Kurczaka dokładnie myjemy, oczyszczamy i osuszamy przy pomocy ręczników papierowych. Kurczaka dzielimy na podudzia i udka. Mięso dokładnie nacieramy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Kurczaka owijamy w folię i wstawiamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie mięso wkładamy do rękawa foliowego. Szczelnie zamykamy i pieczemy około 1 godziny w 190 stopniach. Pod koniec pieczenia można ostrożnie otworzyć folię, aby skórka się przypiekła. Smacznego!
Pieczony kurczak w ziołach prowansalskic
Mięso oczyszczamy, płuczemy i dzielimy na części.
Pieczony kurczak w ziołach prowansalskic
Kurczaka obficie i dokładnie nacieramy przyprawami.