Sposób przygotowania:
Pieczony kurczak z wędzoną papryką i warzywamiEtap 1
Czosnek przecisnąć przez praskę, przełożyć do miseczki. Dodać do niego olej, zioła, przyprawy i sos chili.
Etap 2
Wszystko dokładnie wymieszać.
Etap 3
Kurczaka umyć, osuszyć, pokryć przygotowaną marynatą i odłożyć na ok. 2 godziny do lodówki.
Etap 4
Zamarynowanego kurczaka ułożyć w naczyniu do zapiekania grzbietem do dołu. Kurczaka piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Etap 5
Następnie odwrócić go grzbietem do góry, obłożyć obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulą.
Etap 6
Cukinię pokroić w plasterki, ze szparagów odłamać twarde końcówki, białe szparagi obrać.
Etap 7
Warzywami obłożyć kurczaka, oprószyć je solą i odrobiną ziół prowansalskich.
Etap 8
Kurczaka piec dalej w tej samej temperaturze kolejną godzinę. W czasie pieczenia warzywa polewać wytwarzającym się płynem. Upieczonego kurczaka podzielić na porcje.