zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2421]

Pieczony kurczak zewy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszny kurczak z chrupiącą skórką

Pieczony kurczak zewy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pieczony kurczak zewy

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczony kurczak zewy
Składniki marynaty dobrze wymieszać. Kurczaka umyć, pozbawić ewentualnych nieczystości i osuszyć najlepiej ręcznikiem papierowym. Za pomocą pędzla silikonowego lub innego przyrządu nanieść marynatę na całego kurczaka. Tak obsmarowanego kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub margaryną, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny do naciągnięcia kurczaka przyprawami. Po tym czasie kurczaka piec w 160 stopniach przez 120 minut. Gdy ten czas upłynie zdjąć pokrywkę, oblać kurczaka powstałym sosem i piec jeszcze 5 minut aż skórka zrobi się chrupiąca. Podawać z pieczywem lub ziemniakami i surówką.
Pieczony kurczak zewy
kurczaka pokryć marynatą i po dwóch godzinach upiec