julcia12437

julcia12437

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 155]

Pieczony Puszek na kruchym spodzie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny mięciutki serniczek na kruchym spodzie. Idealny do kawki.

Pieczony Puszek na kruchym spodzie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczony Puszek na kruchym spodzie

 

  • Masa twarogowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 300 g (2 szklanki) cukru pudru
  • 7 jajek rozm. M
  • 100 g (7 łyżek) margaryny Tortowej
  • 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 16 g cukru waniliowego Dr. Oetker
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr. Oetker
  • Kruchy spód:
  • 3 jajka rozm. M
  • 0,5 szklanki cukru kryształ
  • 2 szklanki mąki pszennej Babuni
  • 125 g margaryny Tortowej
  • mała szczypta soli
  • 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo:
  • margaryna do wysmarowania tortownicy
  • bułka tarta do posypania tortownicy

Sposób przygotowania:

Pieczony Puszek na kruchym spodzie
Masa twarogowa:

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia ucieramy do puszystości. Dodajemy twaróg sernikowy, delikatnie mieszamy do powstania gładkiej masy (nie ucieramy). Białka ubijamy na sztywną pianę (jeśli do białek wpadnie trochę żółtka, białka się nie ubiją). Łączymy ją z masą twarogową.





Kruchy spód:


Wbijamy jajka do miski. Wsypujemy cukier i ucieramy. Do osobnej miski dodajemy margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, wsypujemy mąkę. Następnie uklepujemy dołek, wsypujemy małą szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodajemy masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto.





Tortownicę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Wykładamy spód i wylewamy masę twarogową. Pieczemy ok. 80-90 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Możemy do kruchego spodu dodać wiórki kokosowe, wtedy serniczek będzie lepszy. Sernik można podawać z musem lub sosem truskawkowym :)

Smacznego :)
Pieczony Puszek na kruchym spodzie
Z żółtek cukru pudru i waniliowego margaryny skrobi ziemniaczanej i proszku do pieczenia robimy masę jajeczną
Pieczony Puszek na kruchym spodzie
Do masy jajecznej dodajemy twaróg sernikowy
Pieczony Puszek na kruchym spodzie
Tortownicę wysmarowujemy margaryną i posypujemy bułką tartą wykładamy kruchy spód
Pieczony Puszek na kruchym spodzie
Masę jajeczną dokładnie delikatnie łączymy z twarogiem sernikowym wykładamy na spód i pieczemy

Tagi:

jajko tarta jajka