Sposób przygotowania:
Pieczony Puszek na kruchym spodzie
Masa twarogowa:
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia ucieramy do puszystości. Dodajemy twaróg sernikowy, delikatnie mieszamy do powstania gładkiej masy (nie ucieramy). Białka ubijamy na sztywną pianę (jeśli do białek wpadnie trochę żółtka, białka się nie ubiją). Łączymy ją z masą twarogową.
Kruchy spód:
Wbijamy jajka do miski. Wsypujemy cukier i ucieramy. Do osobnej miski dodajemy margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, wsypujemy mąkę. Następnie uklepujemy dołek, wsypujemy małą szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodajemy masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto.
Tortownicę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Wykładamy spód i wylewamy masę twarogową. Pieczemy ok. 80-90 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Możemy do kruchego spodu dodać wiórki kokosowe, wtedy serniczek będzie lepszy. Sernik można podawać z musem lub sosem truskawkowym :)
Smacznego :)
Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, margarynę, skrobię ziemniaczaną i proszek do pieczenia ucieramy do puszystości. Dodajemy twaróg sernikowy, delikatnie mieszamy do powstania gładkiej masy (nie ucieramy). Białka ubijamy na sztywną pianę (jeśli do białek wpadnie trochę żółtka, białka się nie ubiją). Łączymy ją z masą twarogową.
Kruchy spód:
Wbijamy jajka do miski. Wsypujemy cukier i ucieramy. Do osobnej miski dodajemy margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki, wsypujemy mąkę. Następnie uklepujemy dołek, wsypujemy małą szczyptę soli i proszek do pieczenia. Dodajemy masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto.
Tortownicę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą. Wykładamy spód i wylewamy masę twarogową. Pieczemy ok. 80-90 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Możemy do kruchego spodu dodać wiórki kokosowe, wtedy serniczek będzie lepszy. Sernik można podawać z musem lub sosem truskawkowym :)
Smacznego :)
zufikowo
julcia12437
mysza75
julcia12437
Dziękuję myszko :)