Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Książka Kucharska: Pyrlandia według Buni

Pieczony schab pod puree ziemniaczanym :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pomysł na zrobienie szybkiego obiadu z tego co zostaje po Świętach , imprezach .

Pieczony schab pod puree ziemniaczanym :

Składniki:

Pieczony schab pod puree ziemniaczanym :

 

  • 4 plasterki schabu pieczonego
  • 4 łyżki sosu od pieczenia schabu
  • 8 łyżek utłuczonych ziemniaków
  • 1 żółtko
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • szczypta mielonego pieprzu
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Pieczony schab pod puree ziemniaczanym :
Ziemniaki utłuczone na puree zmieszać ze śmietanką , żółtkiem , mielonym pieprzem , gałką muszkatołową , natką pietruszki .W naczyniu do zapiekania położyć plastry schabu. Na każdy nałożyć po 2 łyżki puree ziemniaczanego. W ziemniakach zrobić dołki i w każdy wlać łyżkę sosu . Rozgrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać schab przez 15 minut .Podawać z surówką .