kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Piegus z jabłkami i cynamonową kruszonką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wiem, że do Świąt jeszcze daleko ale wzięła mnie ochota na ich smak. Tak oto powstał piegus który w naszej rodzinie nieodłącznie kojarzy się z Bożym Narodzeniem a przepis na niego krąży już w 3 pokoleniu.

Piegus z jabłkami i cynamonową kruszonką

Składniki:

Piegus z jabłkami i cynamonową kruszonką

 

  • Na piegusa:
  • szklanka mąki tortowej
  • szklanka maku
  • 250g masła
  • szklanka cukru
  • 6 białek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olejek waniliowy
  • dodatkowo:
  • 2 jabłka
  • kruszonka (100g miękkiego masła, cukier, mąka, cynamon)
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Piegus z jabłkami i cynamonową kruszonką
Masło roztopić w garnku na małym ogniu, dodać cukier i mak. Wymieszać i ostudzić. Do przestudzonego masła dodać przesianą mąkę i ubite na sztywno białka. Na końcu dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Jabłka obrać ze skórek. Pokroić w drobna kostkę. Ułożyć na cieście . Przygotować kruszonkę; masło zagnieść z około 2 łyżeczkami cynamonu oraz mąką i cukrem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Wyłożyć kruszone na jabłka. Piec w 180 stopniach C przez około 55 minut. Oprószyć cukrem pudrem.