Sposób przygotowania:
Ciasto z jabłkami i makiem
Mak wypłukać,sparzyć,przestudzić po czum zmielić go dwukrotnie. 2.Żółtka oddzielić od białek,białka ubić na sztywno.Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać miękką margarynę i nadal ucierać. Do masy dodawać łyżkami zmielony mak oraz kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach,dodać do masy i dokładnie wymieszać.Na koniec dodać sztywną pianę z białek i rodzynki z rumem.Delikatnie wymieszać.Ciasto przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki o wymiarach 20 na 30 cm.Piec w nagrzanym piekarniku przez ok. 45 min. Gotowe ciasto,wystudzić a następnie oblać gotową polewą.wierzch ciasta posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.
luna
kontakt1982