jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Piegusek

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Łatwe, niepracochłonne i całkiem dobre ciasto czekoladowo-twarogowe:)

Piegusek

Składniki:

Piegusek

 

  • CIASTO
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • 3 łyżki kakao
  • 1 kostka margaryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 jaja
  • 5 łyżek wody

 

  • 50-70 dag twarogu pełnotłustego
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru kryształu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 kostki masła

 

 

Sposób przygotowania:

Piegusek
Margarynę, cukier kryształ, cukier waniliowy, kakao gotować około 5 minut na małym ogniu, odstawić do ostygnięcia.
Żółtka oddzielić od białek.
Następnie do masy dodać 4 żółtka i wymieszać, potem mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek.
Składniki wymieszać i wyłożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę.
Ser zemleć, połączyć z jajkami, cukrem i masłem, a następnie łyżką wykładać na ciasto, robiąc kleksy.
Ciasto piec około 60 minut w temperaturze 200C, a wierzch ciasta polać polewą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej czekolady z dodatkiem mleka i masła.