Sposób przygotowania:
Piegusek przekładany leśnymi owocami.
Do rondelka przekładamy dżem z owoców leśnych (najlepiej domowy), dodajemy pół galaretki z owoców leśnych. Podgrzewamy dżem mieszając do chwili, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia. Pozostałe (1 i 1/2) galaretki przygotowujemy w pół litrze wody. Gdy galaretka całkiem się rozpuści wylewamy ją na talerz i odstawiamy do ostudzenia. Mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy połowę suchych składników, maślankę i stopione, schłodzone masło. Mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość suchych składników i mak, wymieszaj. Wlewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą dużej prostokątnej foremki. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni C przez około 45 min . Ciasto powinno być lekko rumiane, a patyczek po próbie suchy. Studzimy ciasto. Przekrawamy je na 3 blaty. Dolny smarujemy schłodzonym dżemem z owoców leśnych, przykrywamy środkowym. Przygotowujemy masę śmietanową. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone. Na końcu dodajemy tężejącągalaretkę cytrynową - mieszamy. Do masy dodajemy pokrojoną galaretkę z owoców leśnych - mieszamy. Przekładamy ciasto masą .Nakrywamy ostatnim blatem. Górę ciasta smarujemy stopioną polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
2milutka
jaNina
Trochę z tym ciastem zachodu, ale warto :)