jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Piegusek przekładany leśnymi owocami.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To ciasto z bogatym aromatem owoców leśnych można upiec na Święta lub Nowy Rok

Piegusek przekładany leśnymi owocami. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piegusek przekładany leśnymi owocami.

 

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki maślanki lub kefiru
  • 1 szklanka maku
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 100 g stopionego masła
  • 1 słoik dżemu z owoców leśnych
  • 2 galaretki owoce leśne
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 500 ml kremówki 36%
  • 1 mały serek mascarpone (250 g)
  • tłuszcz do wysmarowania formy
  • bułka tarta do wysypania formy
  • polewa czekoladowa i płatki migdałowe do dekoracji

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Piegusek przekładany leśnymi owocami.
Do rondelka przekładamy dżem z owoców leśnych (najlepiej domowy), dodajemy pół galaretki z owoców leśnych. Podgrzewamy dżem mieszając do chwili, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia. Pozostałe (1 i 1/2) galaretki przygotowujemy w pół litrze wody. Gdy galaretka całkiem się rozpuści wylewamy ją na talerz i odstawiamy do ostudzenia. Mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą. Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy połowę suchych składników, maślankę i stopione, schłodzone masło. Mieszamy. Dodajemy pozostałą ilość suchych składników i mak, wymieszaj. Wlewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą dużej prostokątnej foremki. Pieczemy w temperaturze około 180 stopni C przez około 45 min . Ciasto powinno być lekko rumiane, a patyczek po próbie suchy. Studzimy ciasto. Przekrawamy je na 3 blaty. Dolny smarujemy schłodzonym dżemem z owoców leśnych, przykrywamy środkowym. Przygotowujemy masę śmietanową. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone. Na końcu dodajemy tężejącągalaretkę cytrynową - mieszamy. Do masy dodajemy pokrojoną galaretkę z owoców leśnych - mieszamy. Przekładamy ciasto masą .Nakrywamy ostatnim blatem. Górę ciasta smarujemy stopioną polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi. Odstawiamy na kilka godzin w chłodne miejsce.
Piegusek przekładany leśnymi owocami.
Etap 1Do rondelka przekładamy dżem z owoców leśnych (najlepiej domowy), dodajemy pół galaretki z owoców leśnych. Podgrzewamy dżem mieszając do chwili, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Odstawiamy do ostudzenia.
Piegusek przekładany leśnymi owocami.
Gdy galaretka całkiem się rozpuści wylewamy ją na talerz i odstawiamy do ostudzenia. Kroimy w kostkę.
Piegusek przekładany leśnymi owocami.
Etap 3Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, mieszamy dokładnie z serkiem mascarpone. Na końcu dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową - mieszamy. Do masy dodajemy pokrojoną galaretkę z owoców leśnych - mieszamy.
Piegusek przekładany leśnymi owocami.
Przekładamy ciasto masą .Nakrywamy ostatnim blatem.