Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Piekło w ustach - łazanki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łazanki pikantne, nie dla delikatnego przełyku.

Piekło w ustach -  łazanki

Składniki:

Piekło w ustach - łazanki

 

  • kapusta kwaszona 60 dag
  • makaron łazanki - 50 dag
  • papryka czerwona - 0,5 - 1 strąk
  • papryczka chili - 1strączek
  • słonina 5 dag
  • boczek wędzony 10 dag
  • wędlina (szynka, baleron, polędwica, schab) - 20-25 dag
  • sól
  • ew. pieprz
  • liście laurowe 1 ew. 2 szt
  • majeranek wg uznania
  • bazylia
  • curry mielone 1 szczypta
  • olej 3 łyżki

 

Sposób przygotowania:

Piekło w ustach - łazanki
Kapustę płuczemy, odciskamy.Wkładamy do rondla, zalewamy ciepłą wodą i gotujemy ok. 20 - 30 minut. Następnie odcedzamy ją i pozostawiamy do przestudzenia. Makaron gotujemy w wodzie osolonej i z dodatkiem 1 łyżki oleju o 2 minuty krócej, niż zaleca producent, hartujemy go i odcedzamy. Odsączony przekładamy do dużego rondla. Słoninę i boczek kroimy w kosteczkę i smażymy na złoto na patelni, gdy już się podsmażyły dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę idrobniutko posiekane chilidorzucamyliście laurowe, majeranek i sól. Wędlinę, z której opróżniliśmy "przeciążoną" lodówkę, czyli dobrą, do przesmażenia, ale zbyt wysuszoną by użyć jej do kanapek kroimy w kostkę lub paski i dorzucamy do duszącej się papryki. Wszystko razem przesmażamy jeszcze ok. 5 minut i przekładamy do rondla z makaronem (jeśli mamy zbyt dużo tłuszczu, pozostawiamy go na patelni, dodajemy 2 łyżki oleju i smażymy na nim kapustę.Przestudzoną kapustę odciskamy z nadmiaru płynu, i każdą odciśniętą garstkę kroimy nożem na 4 części (skracamy długość pasemek).Do duszącej się kapusty dodajemy pieprz, majeranek mielone curry. Gdy kapusta będzie już dostatecznie miękka i podsmażona dodajemy do rondla z makaronem, papryką i wędlinami. Wszystko dokładnie mieszamy, ostatecznie doprawiamy do smaku, posypujemy bazylią i wstawiamy na 15 minut do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Zapieczone łazanki rozkładamy na talerze i podajemy gorące, jako samodzielne danie obiadowe, lub gotowaną kolację.