Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pielmienie sybirskie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso drobno posiekać, równiez i cebulę, dodac mielony pieprz. Zagnieść

Pielmienie sybirskie

Składniki:

Pielmienie sybirskie

 

  • Ciasto:
  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 szkl wody
  • Farsz:
  • 1 3/4 kg polędwicy wołowej
  • 2 cebule
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pielmienie sybirskie
Mięso drobno posiekać, równiez i cebulę, dodac mielony pieprz. Zagnieść ścisłe ciasto, cienko rozwałkować. Pielmienie można robić dwojakim sposobem: albo wykrawać szklanką kółka i zlepiac na pół po wypełnieniu ich farszem, albo układać porcyjki farszu na brzegu ciasta, przykrywac cały pas i wykrawac maszynką w kształcie półksiężyców. Pielmienie gotowac we wrzącej osolonej wodzie przez 10 minut. Z podanej porcji wychodzi około 40 szt pielmieni.