dorota20w

dorota20w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 587]

Pierniczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Można je upiec już miesiąc przed świętami i przechowywać w blaszanym pudełku

Pierniczki

Składniki:

Pierniczki

 

  • 50 dag maki

 

 

  • 15 dag cukru

 

  • pół szkl wody

 

 

  • soda oczyszczona 1 łyżeczka

 

  • przyprawa korzenna

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki
Cukier rozpuścić we wrzącej wodzie, dodać przyprawę korzenną i miód, połączyć z masłem, poczekać aż się roztopi. Masę przestudzić.
Mąkę przesiać, wymieszać z sodą.
Do mąki dodać przestudzoną masę miodową.
Wyrobić ciasto.
Rozwałkować na grubość 1 cm.
Wycinać pierniczki, które układać na natłuszczonym papierze do pieczenia.
Piec w średnio gorącym piekarniku (180st) przez 8-10 min.