Sposób przygotowania:
Pierniczki – miękkie i smaczne
Make przesiac z cukrami. Miód podgrzac i rozpuścić w nim przyprawe do pierników, sode. Nie ma potrzeby robienia rozczynu z drozdzy. Drozdze rozkruszamy, razem z miodem, jajem i maslem dodajemy do maki i wyrabiamy dokladnie (można dodac aromat rumowy). Gdyby mimo, dokładnego wyrobienia ciasta, było ono za suche, dodac do niego odrobine miodu. Ciasto nie musi leżakować, czy rosnac. Można je od razu rozwałkować na stolnicy. Walkujemy na grubosc ok. ½ cm (można troszke wiecej, ale nie mniej, bo im grubsze, tym sa smaczniejsze) i wycinamy kształty, za pomoca foremek. Pierniczki układamy na formie, wylozonej papierem do pieczenia, wkladamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 13 minut w 190 stopniach, do zrumienienia. Wyjmujemy i pozwalamy przestygnąć, po czym lukrujemy. Z podanej ilości składników, wyszlo mi 50 pierniczków. Pierniczki sa dosc kruche, miękkie i troszke wyrastaja podczas pieczenia. Lukier można przygotowac domowym sposobem, mieszając cukier puder z podrzana, niewielka ilością mleka i kilkoma kroplami z cytryny ( np. ½ szklanki cukru pudru i ok. 1 lyzka cieplego mleka + sok z cytryny). Barwimy lukier, dodając niewielka ilość: kurkumy, kakao, soku z burakow lub ze szpinaku. Gdy lukier wychodzi nam za gesty, dodajemy niewielka ilość plynu, a gdy jest zbyt rzadki, dodajemy cukier puder. Można kupic gotowy kolorowy lukier, za pomoca którego, latwo i przyjemnie jest udekorowac pierniczki razem z dziecmi. Przechowywac w zamkniętym pojemniku. Gdy chcemy powiesic ciasteczka na choince, przed włożeniem do piekarnika, wydrazamy niewielkie dziurki w górnej czesci pierniczka, przez która przejdzie nitka, czy inny material, na którym zawisna ciastka.
kinga
Natala1210
msewka
iwi69
Bahus
Gazee
To mam tą sodę przesiać z cukrami, czy rozpuścić w miodzie?
Sarenka
Sorrki, w przepisie bylo podane, aby wymieszac sode z miodem, ja jednak dodalam ja do maki. Piszac przepis, zerkalam na zrodlo, a w konsekwencji wyszlo jak wyszlo. Pospiech nie jest dobrym doradca.
mtm03
Duży plus za szybkość i łatwość wykonania.
Sarenka
Nie mialam problemow z ciastem, przepis jest dosc popularny na innych stronach kulinarnych i wiele osob z niego skorzystalo, dlatego tez i ja sie pokusilam na zrobienie tych pierniczków. Wzielam je do Polski i 4 rodzinki spalaszowaly je ze smakiem, powaznie :)
Sarenka
Alita
jovi
marietta
A.B.
lili40
booboo
( Takie w proszku drozdze )ale i tak sprobuje:)
Sarenka
Ja bym zaryzykowala :)
poohatkola