Sposób przygotowania:
Pierniczki drobne
Przygotowanie:
Skarmelizować 100g cukru na kolor brązowy,dodać miód i pozostały cukier,wlać mleko i zagotować.
Mąkę przesiać na stolnicę razem z sodą oczyszczoną,dodać zmielone korzenie i drożdże roztarte z cukrem,w dołek zrobiony w mące wlać ostudzone składniki i jajka mieszając łyżką.
Następnie wyrobić ciasto na stolnicy i pozostawić na 2-3 godziny.
Ciasto wałkować na grubość 2-3 centymetry,specjalnymi foremkami wycinać różne kształty ciastek,ułożyć na dobrze wysmarowanej blasze i piec 20-40 minut.Po wystygnięciu można pierniki lukrować polewą.
Smacznego.
Skarmelizować 100g cukru na kolor brązowy,dodać miód i pozostały cukier,wlać mleko i zagotować.
Mąkę przesiać na stolnicę razem z sodą oczyszczoną,dodać zmielone korzenie i drożdże roztarte z cukrem,w dołek zrobiony w mące wlać ostudzone składniki i jajka mieszając łyżką.
Następnie wyrobić ciasto na stolnicy i pozostawić na 2-3 godziny.
Ciasto wałkować na grubość 2-3 centymetry,specjalnymi foremkami wycinać różne kształty ciastek,ułożyć na dobrze wysmarowanej blasze i piec 20-40 minut.Po wystygnięciu można pierniki lukrować polewą.
Smacznego.