Sposób przygotowania:
Pierniczki EliMargarynę, masło, cukier stopić i dodać miód; jeżeli trzeba podgrzewać aby miód tez się stopił ale nie gotować. Wlać mleko i wymieszać. Do przestudzonej masy wbić jajka i wszystko rozmieszać. Mąkę przesiać, dodać przyprawę do pierników, kakao i sodę. Wszystko wymieszać, zrobić dołek i wlać chłodną masę. Wyrobić ciasto łyżką (ciasto jest dość rzadkie). Ciasto zostawić na co najmniej 2 godziny w lodówce( ja zostawiam na całą noc).
Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii na cienki placek i foremkami o różnych kształtach wykrawać ciasteczka (tak aby każdego wzoru była parzysta ilość), układać je na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 180-200 stopni.
Po wystudzeniu posmarować powidłami i skleić je parami.
Z soku z cytryny i pudru cukru zrobić dość gęsty lukier, nakładać lukier na każde ciastko i posypywać posypką cukrową lub kolorowym maczkiem (nie jest to konieczne).
SMACZNEGO!
Zosia62