Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Pierniczki -koniki na biegunach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pięknie wyglądające i proste w wykonaniu pierniczki-stempelki koniki na biegunach. Za pomocą gotowych cukrowych pisaków ich dekoracja nie sprawi problemu nawet najmłodszym dzieciom.

Pierniczki -koniki na biegunach

Składniki:

Pierniczki -koniki na biegunach

na ciasto:

  • 1 kostka masła o temperaturze pokojowej
  • 15 dag brązowego cukru
  • 10 dag syropu trzcinowego
  • 4 łyżki płynnego prawdziwego miodu
  • 2 jajka
  • ok. 50 dag mąki pszennej
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • po 1/2 łyżeczki sproszkowanego cynamonu,imbiru i gozdzików
  • szczypta czarnego pieprzu

dodatkowo:

  • cukrowe pisaki do dekoracji
  • foremka-stempelek konik na biegunach

Sposób przygotowania:

Pierniczki -koniki na biegunach

Przygotowanie ciasta:

Pierniczki -koniki na biegunach
Ciasto dokładnie zagniatamy i owijamy folią spożywczą

Utrzeć masło z cukrem brązowym na gładką masę. Ciągle ucierając wbić jajka,dodać stopniowo syrop trzcinowy.

Utartą masę połączyć z suchymi składnikami. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i wynieść do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Wykrawanie pierniczków:

Pierniczki -koniki na biegunach
Za pomocą foremki-stempelka w kształcie konika na biegunach wykrawamy pierniczki

Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Foremką-stempelkiem wykrawamy koniki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczenie pierniczków:

Przygotowane ciasteczka na blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 175 stopni i pieczemy ok. 9-10 min.

Etap końcowy:

Wystudzone ciasteczka dekorujemy gotowymi cukrowymi pisakami. Pozostawiamy do wyschnięcia .