Sposób przygotowania:
Pierniczki -koniki na biegunachPrzygotowanie ciasta:
Utrzeć masło z cukrem brązowym na gładką masę. Ciągle ucierając wbić jajka,dodać stopniowo syrop trzcinowy.
Utartą masę połączyć z suchymi składnikami. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i wynieść do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Wykrawanie pierniczków:
Schłodzone ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Foremką-stempelkiem wykrawamy koniki. Układamy je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczenie pierniczków:
Przygotowane ciasteczka na blaszce wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 175 stopni i pieczemy ok. 9-10 min.
Etap końcowy:
Wystudzone ciasteczka dekorujemy gotowymi cukrowymi pisakami. Pozostawiamy do wyschnięcia .