Sposób przygotowania:
Pierniczki migdałowe
Migdały sparzyć, ściereczką otrzeć ze skórki. 80 sztuk odłożyć do dekoracji, pozostałe zemleć. Pierniczki migdałowe Jajka z cukrem utrzeć ręcznie lub mikserem na pulchną pianę. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia, dodać zmielone migdały, skórkę kandyzowaną i przyprawy, wymieszać. Masę jajeczną połączyć z mąką. Zagnieść ciasto, uformować kulę, owinąć folią aluminiową, włożyć do lodówki na co najmniej 2 godz. Ciasto rozwałkować na oproszonej mąką stolnicy, pociąć radełkiem na 40 jednakowych prostokątów. Ułożyć na blasze. Posmarować żółtkiem rozmąconym z odrobiną wody. Każdypierniczek ozdobić 4 połówkami migdałów. Piec ok. 20 minut w temp. 280C.