Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Czekoladowe muffinki z jabłkiem i pigwą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wypieki z czekoladą to wspaniały sposób na osłodzenie sobie jesiennych, szarych dni. Ja postawiłam na muffinki. Słodki smak ciasta przełamałam dodatkiem jabłek i pigwy.

Czekoladowe muffinki z jabłkiem i pigwą

Składniki:

Czekoladowe muffinki z jabłkiem i pigwą

 

  • mąka pszenna tortowa - 2 szklanki
  • kakao - 2 czubate łyżki
  • przyprawa do piernika - 1 łyżka
  • cynamon - czubata łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • czekolada - u mnie deserowa, może być mleczna - 90 g
  • jajka - 3 sztuki
  • cukier - 150 g do ciasta + cukier do pigwy (ilość wedle uznania)
  • olej - pół szklanki
  • kefir - 300 g
  • jabłka - 3 sztuki
  • pigwa - 6 sztuk
  • wiórki kokosowe

Na polewę:

Sposób przygotowania:

Czekoladowe muffinki z jabłkiem i pigwą

ETAP 1:

Czekoladowe muffinki z jabłkiem i pigwą
Pigwę obieramy i ścieramy na tarce, zalewamy wodą, dodajemy cukier i podgrzewamy

Pigwę obieramy, ścieramy na tarce, wsypujemy do garnka, dodajemy cukier (ilość według uznania), zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20 minut. Studzimy.

ETAP 2:

Czekoladowe muffinki z jabłkiem i pigwą
Przygotowujemy ciasto na muffinki - w jednej z misek mieszamy składniki mokre

W międzyczasie przygotowujemy ciasto na muffinki. W jednej z misek mieszamy składniki suche: przesianą mąkę, przesiane kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do składników suchych.

W drugiej misce miksujemy składniki mokre. Jajka ubijamy na puszysto, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy kefir. Następnie, cienkim strumieniem, miksując, wlewamy olej.

Składniki suche łączymy z mokrymi, miksujemy.

ETAP 3:

Czekoladowe muffinki z jabłkiem i pigwą
Do ciasta dodajemy pokrojone jabłka i pigwę

Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.

Jabłka i przestudzoną pigwę dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.

ETAP 4:

Czekoladowe muffinki z jabłkiem i pigwą
Ciasto przelewamy do papilotek na muffinki. Pieczemy.

Ciasto przelewamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinek.

Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 st. C - za pomocą patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest dopieczone (wbity patyczek powinien być suchy).

ETAP 5:

Czekoladowe muffinki z jabłkiem i pigwą
Przygotowujemy polewę kakaową do polania muffinek

Przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy cukier, kakao i mleko. Podgrzewamy, mieszając, do uzyskania jednolitej polewy.

Polewą polewamy ostudzone muffiny.

Muffinki posypujemy wiórkami kokosowymi.