Sposób przygotowania:
Czekoladowe muffinki z jabłkiem i pigwąETAP 1:
Pigwę obieramy, ścieramy na tarce, wsypujemy do garnka, dodajemy cukier (ilość według uznania), zalewamy wodą. Gotujemy ok. 20 minut. Studzimy.
ETAP 2:
W międzyczasie przygotowujemy ciasto na muffinki. W jednej z misek mieszamy składniki suche: przesianą mąkę, przesiane kakao, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, cynamon. Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do składników suchych.
W drugiej misce miksujemy składniki mokre. Jajka ubijamy na puszysto, dodajemy cukier, miksujemy. Dodajemy kefir. Następnie, cienkim strumieniem, miksując, wlewamy olej.
Składniki suche łączymy z mokrymi, miksujemy.
ETAP 3:
Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w kostkę.
Jabłka i przestudzoną pigwę dodajemy do ciasta, mieszamy łyżką.
ETAP 4:
Ciasto przelewamy do papilotek umieszczonych w formie do pieczenia muffinek.
Pieczemy ok. 35 minut w temp. 180 st. C - za pomocą patyczka sprawdzamy, czy ciasto jest dopieczone (wbity patyczek powinien być suchy).
ETAP 5:
Przygotowujemy polewę. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy cukier, kakao i mleko. Podgrzewamy, mieszając, do uzyskania jednolitej polewy.
Polewą polewamy ostudzone muffiny.
Muffinki posypujemy wiórkami kokosowymi.
Recipe4appetite
W sumie do takich babeczek można sobie dodać jakie się chce owocki. Jak kto lubi ;p