Sposób przygotowania:
Pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocamiPrzygotowanie orzechów i migdałów:
Migdały zblanszować, czyli zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Następnie obrać je ze skórki (łatwo schodzi), dokładnie osuszyć i wraz z orzechami włoskimi - zmielić malakserem. Nie muszą być zmielone na bardzo drobno.
Ciasto na pierniczki.
Migdały z orzechami, mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą - dokładnie wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem. Wbić jajka - nie przerywając miksowania. Do masy dodać płynny miód i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę z dodatkami i suszone owoce.
Formowanie i pieczenie:
Z ciasta formować kulki o wielkości przypominającej orzech włoski. Należy to robić zwilżonymi dłońmi. Każdą z kulek delikatnie spłaszczyć i ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka powinny być układane z 2-3 cm odstępami, ponieważ w trakcie pieczenia sporo urosną. Pierniczki piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach.