Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Najpyszniejsze pierniki, które jadłam. Są miękkie w środku i cudownie pachną. Długo zachowują swoją świeżość.

Pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami

Składniki:

Pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami

Przygotowanie orzechów i migdałów:

Pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami
Nie muszą być zmielone na bardzo drobno.

Migdały zblanszować, czyli zalać wrzątkiem i pozostawić na kilka minut. Następnie obrać je ze skórki (łatwo schodzi), dokładnie osuszyć i wraz z orzechami włoskimi - zmielić malakserem. Nie muszą być zmielone na bardzo drobno.

Ciasto na pierniczki.

Pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami
Zamiast cynamonu i goździków można dodać gotowej przyprawy do piernika.

Migdały z orzechami, mąką, kakao, cynamonem, goździkami, solą, proszkiem do pieczenia i sodą - dokładnie wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem. Wbić jajka - nie przerywając miksowania. Do masy dodać płynny miód i dokładnie wymieszać. Na końcu wsypać mąkę z dodatkami i suszone owoce.

Formowanie i pieczenie:

Pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami
Masa lekko sie klei - to normalne.

Z ciasta formować kulki o wielkości przypominającej orzech włoski. Należy to robić zwilżonymi dłońmi. Każdą z kulek delikatnie spłaszczyć i ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka powinny być układane z 2-3 cm odstępami, ponieważ w trakcie pieczenia sporo urosną. Pierniczki piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut w 180 stopniach.