Karolaa

Karolaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Pierniczki z glazurą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne, aromatyczne świąteczne pierniczki z glazurą cukrowo-białkową na zimno. Idealne na zimowe świąteczne wieczory.

Pierniczki z glazurą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierniczki z glazurą

 

  • Pierniczki:
  • 500 g mąki
  • 60 g margaryny
  • 250 g miodu
  • 100 g cukru
  • 20 g cukru na karmel
  • 2 jajka
  • 10 g sody oczyszczonej
  • 10 g przyprawy do pierników

 

 

  • Glazura cukrowo-białkowa na zimno:
  • 2 białka
  • 200g cukru pudru
  • 20 g soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Pierniczki z glazurą
Pierniczki: Miód i cukier zagotować, dodać przyprawę do pierników, a następnie ostudzić. Przyrządzić karmel: Cukier podgrzewać na patelni aż ściemnieje, dodać 4-5 łyżek wody i zagotować ciągle mieszając. Mąkę z sodą połączyć z margaryną, miodem, jajami, karmelem. Wyrobić ciasto o jednolitej konsystencji. Rozwałkować na grubość 5 mm, układać na papierze do pieczenia i piec w temperaturze 180^C przez 10 minut.Glazura: Białka ubić, stopniowo dodawać cukier nie przestając miksować. Gdy glazura będzie gładka i pulchna dodać sok z cytryny.Udekorować pierniczki glazurą i ozdobami.
Pierniczki z glazurą
Pyszne pierniczki z glazurą cukrowo-białkową na zimno