iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pierniczki z kremówką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pierniczki bez jajek, ale ze śmietaną kremówką w składnikach. Ciasta się nie chłodzi, a pierniczki wychodzą pyszne i miękkie choć po kilku dniach są najlepsze.

Pierniczki z kremówką

Składniki:

Pierniczki z kremówką

ciasto:

  • 35 dag miodu
  • 30 dag cukru
  • 25 dag margaryny
  • 30 dag śmietany 30%
  • 2 opakowania przyprawy do pierników
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1,5 kg mąki pszennej

dodatkowo:

  • lukier

Sposób przygotowania:

Pierniczki z kremówką
Miód z cukrem rozpuszczamy do ciepłego dodajemy margarynę i mieszamy do rozpuszczenia po przestudzeniu dolewamy śmietankę.

Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z przyprawą do piernika i sodą oraz skórką i szczyptą soli powoli dolewając płynne składniki zagniatamy ciasto.

Dobrze zagniecione ciasto jest gładkie i szkliste bez chłodzenia rozwałkowujemy je na delikatnie podsypanej mąka stolnicy na 1/2 cm i przy pomocy foremek wycinamy ciastka.

Pierniki układamy na wyłożonych papierem blaszkach i pieczemy 9 minut w temp. 180st po upieczeniu i wystudzeniu dowolnie dekorujemy lukrem.