RENATA P.

RENATA P.

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Pierniczki z miodem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 70
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pieczenie pierniczków to fajna zabawa dla całej rodziny. Po upieczeniu są twarde ale 2-3 tygodnie poleżą w zamknięciu i są pyszne do zjedzenia.

Pierniczki z miodem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki z miodem

 

  • 75 g margaryny
  • 25 dag miodu
  • 12,5 dag cukru pudru
  • 1 opak.przyprawy do pierników
  • 50 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 jajko
  • Lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • sok z cytryny(nie za dużo,żeby nie był za rzadki)

Sposób przygotowania:

Pierniczki z miodem
Margarynę, miód i cukier roztapiamy w rondlu. Masę studzimy. Mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao mieszamy razem i łączymy razem z masą miodową i jajkiem. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok.1,5 godz. Następnie rozwałkowujemy placek na grubość 0,5 cm i wycinamy foremkami ciasteczka o różnych kształtach. Pierniczki układamy na natłuszczonej blaszce i pieczemy 15-20 min. w rozgrzanym piekarniku . Pierniczki studzimy i dekorujemy wg. własnego uznania np.kolorowym lukrem i posypać kolorowymi drobnymi cukiereczkami Ja do białego lukru dodawałam sypkie galaretki np.niebieską, fioletową.
Pierniczki z miodem
Ostudzoną masę miodową wlewamy do produktów sypkich.
Pierniczki z miodem
Zagniatamy ciasto i odstawiamy pod przykryciem na 1,5 godz.
Pierniczki z miodem
Wycinamy i pieczemy ciasteczka
Pierniczki z miodem
Gotowe upieczone pierniczki