alison

alison

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1210]

Piernik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo prosty i lekki piernik

Piernik

Składniki:

Piernik

 

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kostka margaryny
  • 10 łyżek miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 1 opakowanie małego cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 18 %

Sposób przygotowania:

Piernik
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodać żółtka, cukier waniliowy, miód, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawę do piernika i śmietanę.
Z białek ubić pianę, dodać do ciasta, delikatnie wszystko wymieszać.
Wylać na blachę, wyłożoną pergaminem do pieczenia.
Piec ok. 45 min w temp. 180 stopni.