Glumanda

Glumanda

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Piernik - bardzo latwy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ostatni robilam, dodajac wszystkie orzechy w calosci.. byly extra po upieczniu :)

Piernik - bardzo latwy

Składniki:

Piernik - bardzo latwy

 

  • 4 Jajka
  • 750 g maki tortowej
  • 400 g miodu sztucznego
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 100 g margaryny
  • 1 szklanka bialej kawy
  • 1 lyzka przypraw do piernika (cynamon, kardamon, gozdziki) mieszanka
  • szczypta soli
  • 2 plaskie lyzeczki sody oczyszczonej
  • 200 g bakalii (przerozne orzechy, rodzynki, skorki pomaranczowe, migdaly)

Sposób przygotowania:

Piernik - bardzo latwy
Najlatwiejszy piernik, a robi sie go tak: Cukier i miod rozpusici w garnku. Dodac tluszcz i szklanke bialej kawy ( poprostu kawa z mlekiem) i przyprawy. Przestudzic. Dodac cale jajka, wsypac make wymieszana z soda oraz bakalie. Nie zapomniec o drobince soli. Wymieszac lyzka.. wlac do formy.. piec nagrzac do temp. 175° wstawic piernik ... piec ok 45 minut. Odrazu jest miekki i gotowy do spozycia.. musi tylko wystygnac! Mozna go przekladac czy polewac czekolada.. jak kto chce!