polcia

polcia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 481]

Piernik ananasowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Piernik ananasowy z wiórkami kokosowymi

Piernik ananasowy

Składniki:

Piernik ananasowy

 

  • 12,5 dag masła, niesolonego
  • 40 dag ananasów w puszce
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 15 dag mąki pełnoziarnistej, przesianej
  • 12,5 dag ciemnego cukru
  • 5 dag wiórek kokosowych

 

  • 2 łyżki zimnej wody do zwilżenia ciasta

 

Sposób przygotowania:

Piernik ananasowy
Wymieszać mąką z cukrem. Dodać pozostałe składniki. Utrzeć na gładką masę. Dodać odsączone i pokrojone ananasy. Dokładnie wymieszać. Masę wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wygładzić, posmarować wodą. Piec w temp. 180 st. C przez 50 minut. Wyjąć z piekarnika. Pozostawić na 10 minut w blaszce. Wyjąc. Pozostawić do ostygnięcia.