Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Piernik bez jajek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny,niezwykle mięciutki piernik,do którego nie używamy jajek.Możemy go upiec na świąteczny stół lub po prostu do kawy.

Piernik bez jajek

Składniki:

Piernik bez jajek

 

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki zsiadłego mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki powidła śliwkowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 12,5 dag masła lub margaryny
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Piernik bez jajek

Masło lub margarynę przekładamy do garnka,stapiamy i studzimy. Do miski dajemy zsiadłe mleko cukier,cukier waniliowy,kakao ,powidło śliwkowe i cynamon.Następnie dokładnie miksujemy,wsypujemy mąkę z sodą oczyszczoną i dokładnie mieszamy,na koniec wlewamy ostudzoną margarynę. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 35 cm x 24 cm ,pieczemy około 60 minut w temperaturze180. Upieczone ciasto studzimy i oprószamy cukrem pudrem. 

Polecamy: ciasto bez jajek >>>