Sposób przygotowania:
Piernik bez miodu z masą grysikową
W misce umieszczam: przesianą mąkę, cukier, mleko, powidła, olej, jajka, cynamon, kakao i sodę. Całość dokładnie miksuję. Masę wylewam na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną formę. Wstawiam do piekarnika do 180*C i piekę około 50 minut.
Masa grysikowa: Dwie szklanki mleka i 3 łyżki grysiku (czyli kaszy manny) gotuję w rondelku na niewielkim ogniu na gęsto. Po ugotowaniu pozostawiam grysik do dokładnego ostudzenia. Miękkie masło miksuję z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Do utartego masła dodaję po łyżce zimnego grysiku i dalej ucieram.
Piernik po upieczeniu kroje na 2 lub 3 części.
Masą grysikową przekładam piernik. Wierzch polewam czekoladą. Wstawiam do lodówki.
Masa grysikowa: Dwie szklanki mleka i 3 łyżki grysiku (czyli kaszy manny) gotuję w rondelku na niewielkim ogniu na gęsto. Po ugotowaniu pozostawiam grysik do dokładnego ostudzenia. Miękkie masło miksuję z cukrem pudrem na białą, puszystą masę. Do utartego masła dodaję po łyżce zimnego grysiku i dalej ucieram.
Piernik po upieczeniu kroje na 2 lub 3 części.
Masą grysikową przekładam piernik. Wierzch polewam czekoladą. Wstawiam do lodówki.