WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1516]

Piernik gotowany

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Piernik gotowany garnku, a nie pieczony. Można go zrobić dzień przed Wigilią. Jest wilgotny i pyszny.

Piernik gotowany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik gotowany

 

  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 3/4 szkl. cukru
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szkl. mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 budynie śmietankowe po 40 g bez cukru
  • 2 płaskie łyżki kakao gorzkiego
  • 2 łyżki przyprawy do piernika
  • Polewa:
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek śmietany 30%

Sposób przygotowania:

Piernik gotowany

ETAP 1:

Miękkie masło zmiksować kilka minut mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku. Miksować do połączenia. Dosypać cukier zwykły i waniliowy i dalej ucierać do rozpuszczenia cukru. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, budyniami, przyprawą do piernika i kakao. Wsypywać partiami do masy jajecznej i miksować do połączenia.

Masę przełożyć do foremki keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej kaszą manną. Formę szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do dużego garnka. Nalać do garnka wody tyle aby sięgała do 3/4 wysokości formy. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować 1,5 godziny.

Po ugotowaniu wyjąć, zdjąć formę i pozostawić do wystudzenia.

Śmietanę podgrzać, wsypać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Czekoladą posmarować ciasto i schłodzić w lodówce. Pokroić na plastry.

Piernik gotowany
Wystudzony piernik posmarowany gorzką czekoladą
Piernik gotowany
Piernik tuż po ugotowaniu i wyjęciu z garnka
Piernik gotowany
Ciasto piernikowe przełożóne do formy keksówki
Piernik gotowany
Ciasto w trakcie miksowania ze składnikami sypkimi